Imagistică medicală ultraperformantă la Spital & Policlinica Sfântul Ioan Baia Mare

În zilele noastre, medicul radiolog/imagist  este în primul rând medic clinician. Acest lucru înseamnă că medicul radiolog trebuie să cunoască aspectele clinice ale bolilor, pentru că doar în felul acesta poate înțelege și poate alege cea mai potrivită investigație pentru pacient.

Spital & Policlinica Sfântul Ioan colaborează cu o echipă de medici specialiști în imagistică medicală supraspecializați, într-un mediu modern și plăcut.

RMN (Rezonanță magnetică)

  • Echipamentul SIGNA Explorer, produs de compania General Electric stabilește noi nivele de excelență în imagistica de rezonanță magnetică de 1,5 Tesla.
  • SIGNA Explorer este echipamentul care generează imagini de o claritate excepțională, un flux de lucru îmbunătățit și timpi reduși de scanare, acestea creând un examen medical la cele mai înalte standarde.
  • Acesta permite efectuarea unei game largi de investigații: mână, antebraț, braț, șold, coapsă, genunchi, picior, gleznă, coloană, abdomen, pelvis, cap, etc.

Uniformitatea magnetului și tehnologia avansată de care dispune sistemul, oferă siguranța unui examen rapid ce nu provoacă durere. Acesta pune la dispoziție informații clinice de o calitate superioară și garantează confortul deplin al pacientului, având o emisie redusă dezgomot în timpul funcționării comparativ cu sistemele clasice de rezonanță magnetică.

CT (computer tomograf)

  • O investigație Computer Tomograf prin General Electric CT Revolution Evo de 128 de slice-uri, de ultima generație, cu doze minime de radiații, este o metodă performantă de diagnostic ce nu cauzează durere și conferă acuratețea superioară consultației medicale, acestea fiind cruciale în tratarea cu succes a pacienților.
  • Computerul Tomograf General Electric Revolution EVO este dotat cu softuri de post-procesare prin care se poate realiza colonoscopia virtuală. Aceasta este o tehnică de examinare a colonului, ce poate înlocui colonoscopia clasică din multe motive. Este indicată pacienților care refuză colonoscopia clasică din cauza disconfortului creat sau prezintă contraindicatii pentru efectuarea colonoscopiei clasice. Cu ajutorul colonoscopiei virtuale, pentru care pacientul are nevoie de o pregătire similară cu cea pentru colonoscopia clasică, pot fi vizualizate inflamațiile, procesele tumorale, leziunile care se văd și in cazul colonoscopiei clasice, însă mai puțin pot fi vizualizate leziunile mici.
  • Doza redusă de iradiere – Revolution EVO ofera posibilitatea achiziției imaginilor într-un timp mai scurt, cu o doză de iradiere scăzută. În funcție de protocoalele folosite doza de iradiere se reduce cu până la 20-25%. Timpul mai scurt și doza de iradiere redusă sunt importante în special pentru pacienții care au nevoie sa facă mai multe investigații într-o perioada scurtă sau medie de timp, dar și pentru copiii cărora în urma examenului de specialitate li se indică efectuarea examenului tomografic.
  • Calitate superioara a imaginilor – Acest computer tomograf asigură imagini de înaltă rezoluție, fiind dotat cu un soft cu detector de claritate. O imagine de bună calitate, fără artefacte ce înseamnă o anomalie în timpul reprezentării vizuale, oferă o vizualizare mult mai bună a proceselor patologice, pot fi astfel caracterizate mult mai bine.  Posibilitatea de eliminare a artefactelor din imagine este foarte importantă mai ales când vine vorba de pacienții care au proteze sau implanturi. Spre exemplu, în cazul unui pacient cu proteza de șold metalica, examinarea imaginii organelor din zona pelvisului poate fi îngreunată, însă acest soft permite reducerea artefactelor iar calitatea imaginii este net superioară și rezultatul poate fi mai concludent. Un alt exemplu, în cazul examinarilor angio CT cardiac, pentru explorarea arterelor coronare, se pot vizualiza mult mai bine plăcile ateromatoase, îngustările secundare produse de acestea și diagnosticul este astfel mult mai precis.
  • Posibilitate de realizare a colonoscopiei virtuale- Revolution EVO permite examinarea oricăror componente ale corpului, de la CT cranian, de regiune cervicală, torace, abdomen, pelvis, coloană, membre până la efectuarea diferitelor combinații între acestea. Examinările se pot efectua nativ, iar dacă este necesar, se injectează substanța de contrast.

RX

  • Radiografia este în continuare cea mai frecvent utilizată metodă imagistică radiologică, prin care undele electromagnetice produc imagini pe film ale țesuturilor, oaselor sau ale organelor.
  • Este frecvent folosită în cazul fracturilor, dar și pentru a examina toracele, abdomenul și țesuturile moi superficiale. Radiografia digitală este o metodă inovatoare în sensul în care razele X nu mai impregnează un film, ci sunt recalculate în pixeli digitali folosindu-se un detector state-of-the-art plat, cu rezoluție înaltă.

Spitalul & Policlinica Sfântul Ioan dispune de un aparat ultra modern de radiografie digitală marca General Electric.

DEXA

  • Aparatul de osteodensitometrie (DEXA)  realizează o investigație imagistică care măsoară densitatea minerală și duritatea sistemului osos. Scopul procedeului estea cela de a determina riscul de fractură și prezența osteoporozei, o afecțiune care produce o fragilitate crescută a oaselor. Această determinare se realizează cu ajutorul osteodensimetrului fabricat de General Electric care utilizează o doză redusă de raze X prin care depistează demineralizarea osului până la osteoporoză.

Osteoporoza reprezintă o afecțiune a sistemului osos, în care osul se rarefiază, devine “poros” și implicit mai fragil. În mod normal țesutul osos se reînnoiește permanent, prin procese de resorbție și formare de os nou. Boala apare atunci când există un dezechilibru între cele două procese și distrugerea țesutului osos este mai mare decâ tformarea, ducând la scăderea densității minerale osoase.

Riscul de apariție a osteoporozei crește odata cu înaintarea în vârstă; în prezent  fectează peste 40% din femei si 20% din bărbații de peste 50 ani.

 

 

Dacă te afli în situația de a avea nevoie de investigații imagistice, te așteptăm în cadrul Spital & Policlinica Sfântul Ioan, sediul de pe str. Ion Luca Caragiale, nr.1 Baia Mare. 

Apelează acum la serviciile noastre medicale!

 

Medici Imagistică

Dr. Daniela Kosztin

Medic specialist Radiologie-Imagistică

Dr. Ioana Ghiban

Medic specialist Radiologie-Imagistică

Dr. Magdalena Iriciuc

Medic primar Radiologie-Imagistică

Dr. Andreea Stegeran

Medic specialist Radiologie-Imagistică

Dr. Stelian Dudas

Medic specialist Radiologie-Imagistică

Dr. Ioan Dumitru Anghel

Medic specialist Radiologie-Imagistica

Dr. Flavius Pop

Medic primar Radiologie-Imagistică

SpitalStr. Ion Luca Caragiale nr. 1, Baia Mare

0262 20 66 20

L-V: 07:00 – 20:00
S: 08:00 – 14:00

PoliclinicaBd. Republicii nr. 30, Baia Mare

0262 20 66 20

L-V: 07:00 – 20:00
S: 08:00 – 14:00