Computer Tomograf performant la Spital & Policlinica Sfântul Ioan Baia Mare

Computerul tomograf (CT)

Este un aparat care ajută la producerea unor imagini, utilizând razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris pacientului de către medic.

Cum ne pregătim de CT ?

  1. Pacienții se vor prezenta în clinică cu 30 minute  înainte de ora programării, indiferent de tipul investigației (nativ/cu substanță de contrast).
  2. Pentru cei care efectuează CT pelvis și abdomen - se recomandă a nu se consuma alimente de niciun fel înainte cu 4h de investigație, și se vor prezenta înainte cu 60 de minute de ora programării pentru a se administra substanța de contrast.
  3. Sunt obligatorii analizele: uree serică, creatinină - pentru cazurile cărora se administrează substanță de contrast ( analize nu mai vechi de 14 zile)

Investigațiile CT au și unele contraindicații :

  • pacienții alergici la iod nu pot efectua investigații cu substanță de contrast. Substanța de contrast conține iod și poate provoca reacții alergice uneori severe ce pot conduce inclusiv la deces.
  • dacă pacientul confirmă existența uneia sau mai multor alergii (altele decât cea la iod) se va efectua, în prealabil, o consultație la medicul specialist alergolog.

Pacienții se vor prezenta cu:

  • recomandare scrisă, stampilată și parafată de la medic pentru orice tip de investigație RMN;
  • actul de identitate valabil;
  • dosarul cu istoricul medicale;
  • rezultatul analizelor - uree serică și creatinină ( nu mai vechi de 14 zile).

Programează-te acum la unul dintre specialiștii noștri!