Histopatologia (HP) presupune examinarea microscopică, de către medicul anatomo-patolog, a probelor tisulare prelevate în timpul intervențiilor chirurgicale și microchirurgicale. Este o analiză de o claritate și de precizie foarte mare.

Examenul histopatologic relevă cel mai adesea dacă leziunea suspectă este benignă (necanceroasă)  sau malignă (canceroasă).

Când este necesară efectuarea unui examen histopatologic?

Acest tip de investigație se solicită atunci când celelalte analize nu indică foarte clar natura unei tumori sau cancer, spre exemplu. Însă, de cele mai multe ori este obligatorie corelarea acestui examen cu restul analizelor și a investigațiilor medicale la medicul specialist. La fel ca și în cazul altor diagnostice, în jurul anatomopatologului se creează o echipă medicală care colaborează și investighează analizele la cel mai înalt nivel.

Timpul de eliberare al rezultatului (RP: raport patologic) este, în majoritatea cazurilor, de minimum 5 zile lucrătoare de la recepția probei/lor în Laboratorul Central. În funcție de complexitatea cazului, timpul de eliberare al rezultatului poate ajunge la 10 zile lucrătoare de la recepția probei/lor în laborator.

Citolopatologia este știința care se ocupa cu studiul detaliat al celulelor. Examenul citologic este un test de screening (evaluare) care are ca scop analizarea și identificarea diferitelor aspecte morfologice celulare, precum structura cromatinei celulare, modificări ale omogenității citoplasmei, aspectul diverșilor compuși celulari, care pot apărea în procesele patologice inflamatorii sau neoplazice la nivel celular.

Unele examene citologice, precum testul Babeș - Papanicolau, reprezintă cea mai bună metodă de apărare împotriva cancerului de col uterin. Screening-ul anual, făcut în mod regulat, este cea mai bună soluție de prevenție sau de diagnosticare precoce a unui cancer de col uterin.

Alte investigații citologice sunt:

  • citologia tumorală din lichidul cefalo-rahidian (LCR);
  • citologia secreției mamare;
  • citologia aspiratului bronșic;
  • citologia lichidului pleural;
  • citologie în mediul lichid;
  • citologie cervico-vaginală;
  • citologie exfoliativă a aspiratului endometrial etc.

Suntem aici pentru a-ți furniza cele mai complete servicii medicale!