INFORMAȚII PRIVIND STILUL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

Un stil de viață sănătos se compune din:

– Odihna (somnul), odihna activă și managementul stresului (managementul energiei)

– Alimentația sănătoasă și hidratare

– Munca și mișcarea

– Educația

– Natura – Factorii naturali

  • Odihna: 7-9 ore pe zi – pentru a susține activitatea pe tot parcursul zilei

Odihna poate să fie și activa. Odihna activa sau să faci ceva ce te destinde, ce te relaxează, să faci ce-ți place ca și pasiune/hobby: dans, înot, munca plăcută intensă, mișcare, exercițiu fizic sau sport intens, cititul unei cărți, ascultarea muzicii, plimbarea cu prietenii prin parc (prin natura) etc.

  • Alimentația sănătoasă: mai puțină proteină animală, grăsime animala (lapte, brânză, carne, oua și derivate din acestea) și mai multă mâncare vegetală cum recomandă din ce in ce mai mulți doctori nutriționiști.
  • Hidratarea: 6-10 pahare de apă pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apa pe zi (apa și NU: cafea, băuturi dulci sau acidulate, sucurile acidulate, de preferat apa plată sau chair de la robinet.
  • Munca și mișcarea:  Munca (de preferat intensă) 8 ore pe zi. Mișcarea intensă in urma căreia să se transpire (mai ales pentru cei care au munca sedentară, munca de birou, etc.) minim 1 h pe zi sau lucrul in gospodărie, exerciții fizice, sportul, chiar urcatul scărilor și mersul pe jos minim 30-45 minute pe zi este sănătos. Activități fizice și controlul greutății sunt elemente foarte importante pentru a putea avea o minte sănătoasă și un corp sănătos.
  • Managementul  stresului (managementul energiei): Să luăm viața așa cum este cu bune și mai putin bune să nu lăsăm necazurile, stresul să ne doboare altfel  sistemul imunitar va scădea. Să găsim metode de a ne relaxa, de a ne detașa de stresul zilnic care ne poate aduce boli. Se recomandă: ascultarea muzicii care ne relaxează, cititul, ieșirile cu prietenii sau plimbarea animalelor  de  companie  în  zone cu verdeață în care ne putem oxigena creierul și ne putem simți mai bine, mișcarea și exercișiile fizic. Sportul  face ca sistemul imunitar să fie mai rezistent și ne dă o stare de bine care energizează tot organismul.
  • Educația (include și autoeducarea, dezvoltarea personală): Educația este un alt factor important care intră în componenta  stilului de viață sănătos. Datorită educării permanente ne deschidem mintea, aflăm informații noi despre viață, știință, noi înșine, astfel că putem să avem abordări diferite cu privire la beneficiile diverselor terapii, specialități medicale nou apărute pe piață.

 

INFORMATII PRIVIND RECUPERAREA ACTIVA A PACIENTULUI

Programul de recuperare  este constituit din totalitatea procedeelor  care ajută la recuperarea fizică și psihică a pacienților care au  suferit de diferite  afecțiuni.

Reabilitarea  trebuie  instituită cât mai  curand  posibil, pentru  a  asigura  desfășurarea unei vieți normale.

Metodele de reabilitare diferă de la o persoană la alta, însă au aceelași scop și anume:

– dobândirea unui status funcțional care să ofere independență și ajutor minim din partea celorlalte persoane

– acomodarea fizică și psihică a persoanei cu schimbările determinate de boală

– integrarea corespunzătoare în familie și comunitate.

Funcțiile motorii (folosirea membrelor, mersul) se recuperează dupa un interval relativ scurt de timp, de aceea  este  foarte important ca reabilitarea și recuperarea fizică să se înceapă cât mai curând posibil.

Pacientul este încurajat să se ridice din pat și să încerce să facă câțiva pași. În unele cazuri acest proces poate să dureze până ce pacientul iși reface forța musculară și învață să pășească din nou (învață să meargă a doua oară).

Recuperarea  inițială  variază  de la un pacient la altul, în funcție de mai mulți factori, precum: afecțiunea de care a suferit, vârsta pacientului și bolile asociate.

Deasemenea, recuperarea necesită multă răbdare și sprijin din partea personalului sanitar precum și a familiei și prientenilor.

Reabilitarea inițială continuă și după externarea sau transferul pacientului într-o altă secție medicală (de recuperare medicală).

Programul de reabilitare include:

– o serie de exerciții fizice

– tratament medicamentos (dacă este necesar)

– consiliere psihologică

– încurajarea activităților  sociale (plimbările, cititul, privitul televizorului, etc)

– participarea in diferite programe educaționale

– stil de viață sănătos

– încurajarea unor activități care îi pot oferi independența necesară desfășurării unei vieți normale.

Reabilitarea este un proces îndelungat care poate să devina frustrant și care poate să declanșeze episoade recurente de depresie. În acest  caz se recomandă consilierea psihologică și tratamentul medicamentos de specialitate. Tulburările de limbaj și comunicare pot încetini recuperarea pacientului, astfel că reintegrarea socială poate fi de asemenea mai grea. Este bine ca pacientul să discute cu familia despre frustările pe care le are, pentru a trece mai ușor peste acestea.