Tulburările endocrine
Sistemul endocrin are un rol extrem de important în buna funcționare a organismului. Este compus dintr-o rețea de organe și glande responsabile pentru producerea, stocarea și secreția de hormoni care ajută la menținerea și controlul funcțiilor vitale ale organismului, precum creșterea, reproducerea și nivelul de energie.
Când vine vorba de afecțiuni endocrine, simptomatologia este diferită pentru fiecare boală în parte, sunt patologii specifice, ce trebuie investigate, fiecare în parte.
Oamenii au peste 50 de hormoni diferiți. Aceștia pot exista în cantități foarte mici și, cu toate acestea, pot avea un impact semnificativ asupra funcționării și dezvoltării organismului.
Afecțiunile endocrine
Medicul endocrinolog din cadrul Spital & Policlinica Sfântul Ioan își propune să investigheze, diagnosticheze și să restabilească echilibrul hormonal din corp, tratând cel mai adesea boli precum:
- Diabet zaharat;
- Disfuncția tiroidiană;
- Boala cronică bazată pe obezitate sau adipozitate;
- Osteoporoză;
- Sindromul ovarelor polichistice;
- Infertilitate;
- Unele tipuri de cancer.
Simptome specifice ale diabetului:
- Modificări ale vederii;
- Sete excesivă sau foame excesivă;
- Oboseală;
- Greață și vărsături;
- Pierderea sau creșterea în greutate în aceleași condiții de viață și stil alimentar.
Printre principalele simptome în cazul sindromului ovarelor polichistice (SOP) se regăsesc:
- Perioade menstruale neregulate sau absente;
- Probleme ale tenului: acnee pe față, piept și spate, pigmentarea și îngroșarea pielii in jurul gâtului;
- Infertilitate;
- Creșterea în exces a părului facial sau corporal;
- Probleme cu greutatea corporală.
Osteoporoza
este o afecțiune în care oasele devin fragile și mai predispuse la fracturi. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv o scădere a hormonului estrogen (în timpul menopauzei la femei) sau o scădere a nivelului de testosteron la bărbați (odată cu înaintarea în vârstă).
Pentru a putea stabili cu precizie diagnosticul, pacientul poate beneficia de investigații de imagistică și de aparatura noastră modernă care va fi pusă la dispoziția sa. Astfel, ecografia tiroidiană are scopul de a investiga și diagnostica nodulii tiroidieni și toate modificările de la acest nivel.
Pe lângă aspectele menționate anterior, aparatul DEXA oferă pacientului posibilitatea de a efectua osteodensitometrie, necesară în stabilirea diagnosticului și monitorizarea evoluției osteoporozei.
Programează-te acum la unul dintre specialiștii noștri!
SpitalStr. Ion Luca Caragiale nr. 1, Baia Mare
0262 20 66 20
L-V: 07:00 – 20:00
S: 08:00 – 14:00
PoliclinicaBd. Republicii nr. 30, Baia Mare
0262 20 66 20
L-V: 07:00 – 20:00
S: 08:00 – 14:00