Vitamina E
Vitamina E, sau tocoferolul, este o vitamină lipo-solubilă care acționează ca antioxidant și radical liber în mediile lipofile. Vitamina E are nevoie de bilă pentru absorbție și 25% este absorbită oral. Este solubilă în grăsimi și în alcool, rezistă la temperaturi mari de până la 250 grade C, dar este sensibilă la lumină și oxigen. Vitamina E este depozitată în țesutul adipos, ficat și mușchi.
Contribuie la menținerea normală a membranelor celulare, a sistemului vascular și nervos și oferă protecție ca antioxidant pentru vitamina A. Sunt cunoscute 8 forme naturale ale vitaminei E, cu structură biochimică asemănătoare și cu aceleași acțiuni fiziologice. Α-tocoferolul este forma cea mai activă. Vitamina E mai este denumită și vitamina fertilității.
Datorită acțiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli : afecțiuni cardio-vasculare, Zona Zoster, ascită, ulcer gastric, hemoroizi, lupus eritematos diseminat, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronșic, scăderea imunității, epilepsie. Asigură protecția împotriva dioxidului de azot, a radiațiilor, chimioterapicelor și a fumului de țigară. Intervine în procesul fecundității, stimulând la bărbați formarea spermatozoizilor și asigură buna funcționare a sarcinii la femei.
Aportul alimentar crescut de vitamina E la bolnavii de Parkinson încetinește procesul de degradare a neuronilor și evoluția bolii. Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporțional cu vârsta și cantitatea de acizi polinesaturați din alimentele consumate.
Valori scăzute:
Neuropatie motorie și senzorială
Malabsorbție intestinală a grăsimilor (boală intestinală, boală pancreatică, colestază cronică, boală celiacă, fibroză cistică, sindromul intestinului scurt, abetalipoproteinemia, limfangiectazia intestinală)
Valori crescute (toxicitatea):
Insuficiență cardiacă
Coagulopatie (sângerări, alungirea timpului PT, aPTT, inhibarea agregării plachetelor sangvine)
Imunitate afectată
Simptome gastrointestinale și constituționale (greață, crampe abdominale, diaree, migrene, fatigabilitate, slăbiciune musculară)
Evaluarea pacienților cu neuropatie motorie și senzorială
Evaluarea pacienților cu malabsorbție intestinală
Evaluarea deficitului de vitamin E în boala hemolitică la premature
Monitorizarea pacienților cu nutriție parenterală pe perioadă îndelungată
Investigarea afecțiunilor neuromusculare prezente la sugarii și adulții cu colestază cronică