CMV (Citomegalovirus) Ac IgM
Citomegalovirusul (CMV) face parte din aceeasi familie cu virusul herpes simplex si varicelo-zosterian. Infectia cu CMV este extrem de raspandita. Se transmite prin contact fizic intens sau cu obiecte infectate. Dupa ce infectia intiala primara s-a vindecat, virusul ramane latent in organism pentru tot restul vietii. Virusul se poate reactiva in cazul in care sistemul imunitar este puternic slabit.
Testarea CMV implica:
- Masurarea anticorpilor CMV
- Masurarea proteinelor imune produse ca raspuns la expunerea la CMV
- Detectarea virusului
Virusul poate fi identificat in timpul unei infectii acute prin cultivarea CMV sau prin identificarea materialului genetic (ADN) al virusului printr-o proba de fluide (saliva, urina, sange, lapte matern, lichid cefalorahidian, sperma, secretii vaginale) sau tesuturi.
Anticorpii IgM sunt primii produsi de organism ca raspuns la infectie, intr-o saptamana sau doua de la expunerea initiala. Dupa cateva luni nivelul anticorpilor IgM scade pana la niveluri nedetectabile.
- IgM si IgG pozitiv la o persoana simptomatica inseamna ca persoana a fost expusa la CMV pentru prima data sau ca o infectie CMV anterioara a fost reactivata
- IgM pozitiv si IgG negativ poate insemna o infectie recenta
- IgM si IgG negativ exclude infectia cu CMV
- IgM negativ si IgG pozitiv inseamna o expunere in trecut la infectie/latent
- Suspiciunea unei infectii cu CMV
- Monitorizarea eficacitatii terapiei antivirale
- Test de screening pentru persoanele candidate la un transplant de organe sau maduva osoasa