Bicarbonat standard
Când respirăm aducem oxigen (O2) în plămâni și eliberăm bioxid de carbon (CO2). Bioxidul de carbon din sânge este prezent în 3 forme: acidul carbonic (H2CO3), CO2 dizolvat în sânge și bicarbonatul (HCO3), forma predominantă.
Bicarbonatul este un ion încărcat negativ, care este excretat și reabsorbit de rinichi. Funcția sa este de a ajuta la menținerea echilibrului acido-bazic (pH) și de a acționa împreună cu sodiu, potasiu și clor pentru a menține neutralitatea electrică la nivel celular.
Testarea bicarbonatului oferă o estimare a echilibrului acido-bazic. Nivelurile de bicarbonat se măsoară, de obicei, alături de alți electroliți, pentru a se vedea dacă nivelurile de sodiu, potasiu, clor și bicarbonat sunt în echilibru. Acestea pot fi măsurate ca parte a testelor de sânge de rutină, atunci când medicul suspectează un dezechilibru. Bicarbonatul poate fi, de asemenea, măsurat atunci când medicul evaluează echilibrul acido-bazic și pentru a monitoriza o problemă cunoscută în timpul tratamentului.
Valorile mai mari sau mai scăzute decât cele normale sugerează că organismul are probleme cu menținerea echilibrului acido-bazic, fie prin faptul că nu îndepărtează bioxidul de carbon, fie datorită unui dezechilibru electrolitic, în special al unui deficit de potasiu. Ambele dezechilibre se pot datora unei game largi de disfuncții.
Un nivel scăzut de bicarbonat poate indica:
- tulburare hormonală, cum ar fi boala Addison
- Diaree cronică
- Cetoacidoză diabetic
- Acidoză metabolică
- Boală de rinichi
- Intoxicația cu alcool
- Supradozajul cu salicilați (aspirină)
Un nivel crescut de bicarbonat se poate datora:
- Vărsăturilor severe
- Bolilor pulmonare, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
- Tulburărilor hormonale, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul Conn
- Alcalozei metabolice
Unele medicamente pot crește nivelurile de bicarbonat, în special diureticele, cum ar fi furosemidul (de obicei, ca o consecință a deficitului de potasiu). Alte medicamente pot cauza niveluri ușor scăzute.
Testarea bicarbonatului poate fi cerută ca parte a unui profil electrolitic, atunci când:
- Se cere un test de sânge de rutină
- Medicul suspectează un dezechilibru
- Pentru a evalua echilibrul acido-bazic
- Pentru a monitoriza o afecțiune sau tratament care ar putea cauza un dezechilibru electrolitic.