Ecografia 4D sau cum să fii mai aproape de bebelușul tău!

Ecografia 4D

Ce este ecografia 4D în sarcină?

Ecografia in sarcină este metoda sigură și neinvazivă de a monitoriza bebelușul din burtă. Dacă știi ce este ecografia 3D, atunci cunoști aproape totul și despre ecografia 4D. Pentru că, la fel ca cea dintâi, aceasta îți oferă ocazia de a-l vedea pe bebe în spațiu (adică lungime, lățime și înălțime). În plus față de prima, ecografia 4D îți permite să îl observi pe bebe… în timp real! Adică, efectiv, vezi ce face bebe în burtica ta, chiar atunci! Și iei Și acasă un CD cu neprețuitul filmuleț.

De aici unicitatea și prețul mai mare al ecografiei 4D. În sarcină, ecografia 4D funcționează și este la fel de eficientă precum cea 3D. Undele sonore sunt trimise în corp, din mai multe unghiuri (spre deosebire de ecografia clasică 2D, unde se trimit dintr-un singur unghi, generând o imagine plană) și formează o imagine tridimensională a bebelușului. Acesta este surprins în timpul vieții intrauterine, astfel că medicul poate aprecia mișcările fetale (ale buzelor și pleoapelor, mișcările respiratorii și deglutiția, de exemplu) și alte detalii: conformația țesuturilor moi, degetele, urechile și, mai cu seama, sexul copilului. Pentru că îl poate observa aproape ca atunci când l-ar avea în realitate în fața ochilor, medicul identifică devreme structura anatomică a organelor și eventualele anomalii structurale (de exemplu, spina bifidă).

O altă caracteristică a ecografiei 4D și a ecografiei 3D în sarcină este ca generează imagini cu o rezoluție de până la 40-60% mai bună decât a celor 2D. Acest lucru îl ajută pe medic în depistarea detaliilor problematice în sarcină, dar și ție iți produce bucurie, pentru că îl vezi mai bine și mai îndeaproape pe bebe.

Când se face ecografia 4D în sarcină?

Medicii ginecologi te sfătuiesc să faci, în sarcină, ecografia 4D, când bebele are intre 24 și 36 de săptămâni in burtică. Pentru că acum s-a dezvoltat suficient de mult încât să fie vizibil in detaliu și i-a crescut stratul de grăsime de pe față, așa încât să îi poți distinge trăsăturile. Poți să iți faci și mai târziu in sarcină ecografia, însă bebele va fi prea mare pentru a mai avea loc destul să se deplaseze in burtă. Este mai bine să aibă loc în uter să se miște, pentru că poți obține mai multe imagini cu el, din unghiuri diferite.

Pe de altă parte, probabil că nu îl vei vedea pe bebe cu totul, ci vei vedea un filmuleț in care camera se mișca pe diferite porțiuni din corpușorul lui, surprinzând detaliile. Dacă vrei ca bebe să iți apară in filmuleț cu totul, ai nevoie să mergi pentru ecografia in sarcină, atunci când aveți intre 17 si 19 săptămâni.

Cât de sigură este ecografia 4D în sarcină?

Este foarte sigură. Ecografia in sarcină este neinvazivă și nu iradiază. Atât ecografia 4D, cât și cea 3D și cea clasică, 2D. Spre deosebire de razele X si de tomografii, ecografia in sarcină folosește ultrasunete care circulă prin țesuturile moi, generând imagini. Deci nicio formă de radiație sau de efect nociv. Prin urmare, poți să faci câte ecografii ai nevoie, pe timpul sarcinii.

Cât durează ecografia 4D în sarcină?

Dacă ai o sarcină simplă, nu gemeni, atunci ecografia in sarcină, in sine, durează până la 30 de minute. Obținerea imaginilor, in ecografia 4D, poate dura până la 40 de minute, însă aici intră și timpul alocat selectării imaginilor pe care le iei cu tine acasă. Dacă ai o sarcină gemelară, ecografia poate dura și o oră, sau chiar două, in cazul in care ai venit pentru o ecografie specială, de măsurare.

Ce anume influențează calitatea ecografiei 4D în sarcină?

Sunt mămici nemulțumite in urma ecografiei 4D de care au avut parte. Uneori, imaginile obținute nu se ridică la așteptările femeii gravide. Care poate fi cauza? Ce factori sunt responsabili de calitatea ecografiei 4D in sarcină?

Mai devreme am amintit de”vârsta” sarcinii. Intre săptămânile 24 și 36 se obțin cele mai mulțumitoare imagini ale bebeluțului din burtă. Apoi, când acesta crește mai mult, spațiul din uter, din jurul lui, se micșorează, iar placenta sau cordonul ombilical pot bloca imaginea.

Este adevărat că, și acum, încă mai sunt șanse de a-l “surprinde” pe bebe: pentru că ecografia 4D în sarcină oferă posibilitatea de a obține imagini din mai multe unghiuri, nu numai dintr-unul, precum in ecografia 2D.

Apoi, “relieful” intrauterin are relevanță pentru ecografia în sarcină. Placenta, de exemplu. Dacă este localizată in partea din fața a uterului, nu in spate sau in lateral, poate acoperi imaginea lui bebe.

Sau țesuturile materne ale mămicii: pot fi mai multe la unele femei si, atunci, influențează undele sonore și se obțin imagini cu aspect granulat. Tocmai de aceea ne întoarcem la vârsta sarcinii: dacă aștepți până la 32-34 de săptămâni, țesutul va fi suficient de întins, odată cu creșterea lui bebe, încât să nu se repete experiența.

De vreme ce ultrasunetele care generează imagini in interiorul uterului circulă prin intermediul fluidului, înseamnă ca fluidele sunt un alt factor aici. Ecografia 4D in sarcină este influențată de cantitatea de lichid amniotic. Tocmai de aceea, este indicat sa bei multă apă înainte de efectuarea ecografiei in sarcină: cu cât esti mai hidratată, cu atât obții imagini mai clare.

 

Abonare la newsletter

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.