Vitamina C (Acidul ascorbic)
Vitamina C, sau acidul ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, necesară organismului pentru sinteza colagenului, L- carnitinei și neurotransmițătorilor. De asemenea, vitamina C este implicată în metabolismul proteic. Vitamina C este un antioxidant puternic și intervine în regenerarea altor antioxidanți, precum vitamina E. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol important în apărarea autoimună și favorizează absorbția fierului.
Vitamina C nu poate fi produsă în organismul uman, dar este disponibilă într-o gamă variată de alimente. Citricele sunt cele mai cunoscute surse de vitamina C, dar o găsim și în ardeiul verde, roșii, cartofi și alte legume.
Carența de vitamina C este rară în țările în curs de dezvoltare și excepțională în țările industrializate și determină apariția scorbutului. Lăsat netratat, scorbutul progresează spre complicații cu potențial fatal : hemoragie cerebrală, hemopericard, convulsii, hipotensiune și chiar deces. Manifestările scorbutului se ameliorează în câteva săptămâni, dacă se administrează adecvat vitamina C.
Valori scăzute:
Scorbut (dacă deficiența este foarte mare)
Malabsorbție
Alcoholism
Sarcină
Insuficiență renală
Fumători
Valori crescute:
Nivelul de toxicitate al vitaminei C nu a fost definit încă
Aport excesiv
Hipervitaminoza C poate produce uricozurie sau creșterea fragilității eritrocitelor (la pacienții cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza)
Evaluarea deficitului de vitamină C
Suspiciune clinică de scorbut sau deficiență de vitamina C (fragilitate capilară cu echimoze și purpură, ochi uscați, gură uscată, inflamații gingivale cu sângerări gingivale, fatigabilitate, indispoziție, dureri articulare, pierderea dinților, semne radiologice de scorbut infantil la nivelul oaselor)