Sumarul de urina (biochimie si sediment urinar)
Sumarul de urina este unul dintre testele de rutina cele mai utilizate de medici pentru a evalua starea de sanatate renala, metabolica sau generala a organismului. Si, desi poate parea un test banal, pentru o persoana avizata ofera incredibil de multe informatii despre modul in care functioneaza organismul tau la momentul recoltarii probei.
Sumarul de urina presupune trei tipuri de analiza: determinarea caracteristicilor fizice, biochimia urinei si examinarea microscopica (sedimentul urinar), datele obtinute fiind utile in patologia renala, metabolica, hepatica sau in evaluarea altor probleme si dezechilibre ale organismului.
Rinichii, cele doua organe de forma unor boabe de fasole si dimensiunile unui pumn, sunt situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare si controleaza functia de excretie a organismului, al carei rezultat este producerea urinii. Sunt cei mai eficienti „agenti de salubritate” ai corpului, filtreaza continuu aproximativ 360 de l de sange pe zi, prin cei peste 2 milioane de nefroni (unitati minuscule de filtrare), pentru a elimina deseurile din sange, a regla nivelul de lichide din corp si pentru a conserva proteinele, electrolitii si alti compusi necesari organismului.
Urina este produsul final al activitatii de excretie a rinichilor, fiind drenata de la rinichi prin cele doua uretere catre vezica urinara, de unde este eliminata periodic la exterior prin uretra, in cursul mictiunilor. Un om normal elimina prin urina aproximativ 70% din cantitatea de lichide pe care o consuma, restul de lichide fiind indepartate prin transpiratie, respiratie, scaun.
Volumul normal de urina variaza intre 800-1800 ml pentru o persoana care consuma 1,5-2 l de lichide pe zi.
Gama de referinta a sumarului de urina
Valorile normale sunt dupa cum urmeaza:
Culoare – Galben (deschis/pal pana la inchis/chihlimbar adanc)
Claritate/Turbiditate – Senin sau tulbure
pH – 4,5-8
Densitate specifica – 1.005-1.025
Glucoza – ≤130 mg/zi
Cetone – Niciuna
Nitriti – negativ
Esteraza leucocitara – negativ
Bilirubina – negativ
Urobilirubina – cantitate mica (0,5-1 mg/dL)
Sange – ≤3 RBC/ hpf
Proteine – ≤150 mg/zi
RBC – ≤2 RBC/hpf
Leucocite – ≤2-5 leucocite/hpf
Celule epiteliale scuamoase – ≤15-20 celule epiteliale scuamoase/hpf
Cilindri hialini– 0-5 cilindri hialini/lpf
Cristale – Ocazional
Bacterii – Niciuna
Levuri (ciuperci)- Niciuna
Examenul macroscopic al urinei
Este prima etapa de evaluare a unei probe de urina. Caracteristicile fizice ale urinei se refera la culoare, aspect (claritate) si miros. Urina este in general galbena si relativ limpede, dar culoarea, cantitatea, concentratia si continutul acesteia variaza pe parcursul zilei, pentru ca esantionul de urina reflecta constituentii prezenti in sange si functia renala in intervalul de cateva ore inaintea prelevarii probei. Aceasta pentru ca ritmul de formare a urinei este in medie de 1ml/minut, iar capacitatea de stocare a vezicii urinare este de 200-300 ml, astfel ca urina acumulata in vezica urinara si eliminata la un moment reflecta substantele filtrate din sange in ultimele aprox 4-6 ore.
Culoarea normala este determinata de un pigment numit urocrom. Poate varia de la galben deschis, pal (urina diluata) la chihlimbar inchis (urina concentrata). Dieta, medicamentele si afectiunile medicale ii pot influenta evident cromatica.
Examenul biochimic la urinei
A doua etapa a testului consta in analiza biochimica a urinei folosind benzi de testare, intr-un analizor automat. Acest tip de testare este rapid si masoara componentele semnificative ale urinei importante pentru patologia renala, hepatica si metabolica. Se testeaza pH, densitatea urinara, proteinele, glucoza, corpi cetonici, bilirubina, urobilinogen, nitriti, activitatea esterazei leucocitare, hemoglobina.
Examenul microscopic al sedimentului urinar
Examenul microscopic al sedimentului urinar permite identificarea si cuantificarea urmatoarelor particule: leucocite, hematii, celule epiteliale, cilindrii urinari, cristale, bacterii.
Leucocitele, eritrocitele, celulele epiteliale si, rar, celulele tumorale sunt elementele celulare care pot fi observate la examenul microscopic in sedimentul urinar.