Rujeola Ac IgG (MASGE)
Virusul rujeolei face parte din familia Paramyxoviridae, alături de virusul urlian, virusul sincițial respirator și virusurile parainfluenza. Virusul cauzează o infecție care, de regulă, se rezolvă în câteva zile, dar în anumite cazuri poate provoca complicații grave. Infecția poate fi prevenită prin vaccinare.
Clinic, rujeola prezintă inițial febră mare, tuse, coriză, conjunctivită, stare generală alterată și semnul Koplik (depozite albicioase pe un fond roșu al mucoasei obrazului, în dreptul premolarilor), urmată de erupția cutanată maculo-papuloasă. Aceasta se dezvoltă inițial în spatele urechilor și pe frunte, răspândindu-se ulterior la nivelul toracelui. Erupția durează de obicei 5 zile, în absența complicațiilor întreaga simptomatologie se remite în maxim 10 zile, tusea fiind ultimul simptom care dispare.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, femeile gravide, precum și cele cu deficit nutrițional, având un risc crescut de a dezvolta complicații grave ca pneumonia și implicarea sistemului nervos central.
Spre deosebire de rubeolă, rujeola contractată în cursul sarcinii nu se asociază cu anomalii congenitale ale fătului, însă poate determina avort spontan sau naștere prematură.
Testarea rujeolei implică detectarea anticorpilor anti-virusul rujeolei din sânge, care se dezvoltă ca răspuns la infecție.
Un rezultat pozitiv pentru anticorpii IgG în prezența unui rezultat negativ pentru anticorpii IgM indică expunerea în antecedente la virusul rujeolei și prezența imunității față de această infecție
Un rezultat negativ pentru anticorpii IgG în prezența unui rezultat pozitiv pentru anticorpii IgM indică o infecție acută sau foarte recentă
Diagnosticul de laborator al rujeolei
Identificarea persoanelor neimunizate