Reacția de polimerizare în lanț
Reacția PCR este o metodă de amplificare enzimatică in vitro a unei anumite secvențe de ADN. Din punct de vedere chimic, reacția PCR este constituită din cicluri successive de replicare in vitro. Principalele componente ale reacției sunt: ADN matriță, o ADN polimerază termostabilă, primeri oligonucleotidici, deoxinucleotidtrifosfați (dNTP), tamponul de reacție și ioni de Mg2+ .
O reacție PCR este formată din n cicluri( între 25 și 40), în fiecare ciclu fiind parcurse 3 etape principale: denaturarea termică a matriței (desfacerea dublului helix ADN), atașarea primerilor și polimerizarea propriu-zisă. La terminarea unui ciclu de replicare in vitro (de amplificare), cantitatea de ADN rezultată este dublă față de matriță.
Numărul final de copii ADN este 2nxy, unde y = numărul inițial de copii, iar n= numărul de cicluri de replicare. În concluzie, reacția PCR este o metodă prin care se obțin cantități mari dintr-o anumită secvență ADN, molecule care pot fi ulterior manipulate sau analizate fără a fi necesară o prealabilă clonare moleculară a acestora.
Tehnica este utilizata pentru detectia patogenilor bacterieni si virali (ex: HIV-1, Cytomegalovirus, Virusuri enterice, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycobacterium tuberculosis, etc)
Un rezultat negativ înseamnă că agentul infecțios nu este detectat
Un rezultat pozitiv indică prezența ADN sau ARN patogen
Diagnosticul infecțiilor virale și bacteriene
Boli genetice
Neoplasme
Evaluarea prognosticului recurenței anumitor afecțiuni, în special maligne.