Osteocalcinul
Osteocalcinul (denumit și proteina G1 a osului), este principala proteină necolagenică a osului. Fiind produsă exclusiv în osteoblaste, este un marker relevant al procesului de formare osoasă. Este specific osului și dentinei, iar sinteza sa implică prezența vitaminelor K și D3. O parte din osteocalcin este eliberată în sânge, iar restul (>80%) intră în componența matricei osoase, alături de colagen.
Osteocalcinul are rol în mineralizarea osoasă unde, datorită afinității sale pentru calciu, ar putea constitui situsul depunerii cristalelor de hidroxiapatită. Osteocalcinul este metabolizat în principal în rinichi și mai puțin la nivel hepatic.
Nivelurile de osteocalcin sunt influențate de vârstă (perioada de creștere rapidă), sex (mai mari la bărbați) și cresc odată cu instalarea menopauzei. Valori crescute ale osteocalcinului se înregistrează în afecțiuni însoțite de creșterea turn-over-ului osos.
Valori crescute:
Hiperparatiroidism
Acromegalie
Fracturi (când turn-over-ul este crescut)
Valori scăzute:
Hipoparatiroidism
Deficit de hormoni de creștere
Medicamente (corticosteroizi, bifosfați, calcitonina)
Osteoporoză
Monitorizarea tratamentelor de substituție hormonală, bifosfați, calcitonină, modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni
Estimarea riscului de fracturi
Evaluarea altor afecțiuni osoase (inclusiv maligne)