Lichid peritoneal (test PET)
Lichidul peritoneal se gaseste in cantitati mici (in general 5-20 ml) intre straturile peritoneului. Acesta actioneaza ca un lubrifiant in cavitatea abnominala, pentru a reduce frictiunea miscarii organelor in timpul digestiei.
O varietate de afectiuni pot provoca inflamatia peritoneului (peritonita) si/sau acumularea excesiva de lichid peritoneal (ascita). Analiza lichidului peritoneal este un grup de teste care evalueaza acest lichid. Acestea includ:
Valorile albuminei libere (nivelul albuminei serice minus nivelul albuminei lichide) poate fi utilizata pentru a diferentia transudatele de exudate. Un nivel de 1,1 g/dl sau mai mare sugereaza prezenta unui transudat, iar o valoare mai mica de 1,1 g/dl, prezenta unui exudat.
Numaratoarea celulelor
Aspectul
Cele doua motive pentru cresterea lichidului in cavitatea abdominala (ascita) sunt:
Un dezechilibru intre presiunea din interiorul vaselor de sange si cantitatea de proteine din sange care mentine fluidul in vasele de sange. Lichidul care se acumuleaza in acest caz se numeste transudat. Transudatele sunt cel mai adesea cauzate de insuficienta cardiaca congestiva, sindrom nefrotic sau ciroza hepatica
leziune sau inflamatie a peritoneului, caz in care fluidul se numeste exudat. Acest tip de lichid poate fi rezultatul unor afectiuni cum ar fi infectia, cancerul metastatic, limfomul, mezoteliomul, pancreatita, boala autoimuna etc.
Determinarea tipului de lichid prezent (transudat sau exudat) este importanta deoarece contribuie la restrangerea cauzelor posibile de ascita sau peritonita.
Transudat
Cele mai multe fluide ascitice sunt transudate si sunt cauzate fie de insuficienta cardiaca congestiva, fie de ciroza hepatica. Caracteristici:
Fizice-lichidul apare in general clar
Proteina-mai putin de 3 g/dl
Nivel scazut al albuminei
Raportul lactat dehidrogenaza/ser mai mic de 0,6
Greutate specifica mai mica de 1,015
Numaratoarea celulelor-prezente, de obicei limfocite
Glucoza- echivalenta cu nivelul de glucoza din sange
Exudat:
Fizice-lichidul apare in general tulbure
Proteina-mai mare de 3g/dl
Nivelul albuminei este crescut
Raportul lactat dehidrogenaza/ser mai mare de 0,6
Glucoza-mai mica de 60 mg/dl
Greutate specifica mai mare de 1.015
Determinarea lichidului peritoneal este indicata in urmatoarele situatii:
Cand se suspecteaza o afectiune care provoaca peritonita si/sau ascita
Ascita de origine necunoscuta
Dureri abdominale, balonare, sensibilitate
Perforare intestinala