Intoleranta ereditara la fructoza (Gena ALDOB) – Secventierea exonilor 5,6 si 9
Fructozamina este formata prin glicozilarea nonenzimatica a proteinelor,in special albumina. Albumina constituie de obicei, 80% din totalul fructozaminei. Fructozamina din ser reflecta starea glicemiei din ultimele 2-3 saptamani.
In practica testarea fructozaminei se foloseste in managementul diabetului zaharat, insa este rar folosit. Cu toate acestea, principalul avantaj al testului consta in faptul ca acesta poate detecta schimbari generale in controlul glucozei din sange in decurs de cateva saptamani.
Un nivel crescut de fructozamina la persoanele cu diabet zaharat este asociat cu hiperglicemie prelungita (2-3 saptamani) inainte de testare.
Testarea fructozaminei serice este indicata pentru monitorizarea controlului glicemic in urmatoarele situatii:
Diagnosticul diabetului zaharat
Monitorizarea terapiei cu insulina
Efectul schimbarii alimentatiei mai mare de 6 saptamani,exercitii fizice sau medicatie
Stabilirea controlului glicemic la femeile cu diabet zaharat care raman insarcinate
Conditiile in care hemoglobina glicozilata este nesigura, cum ar fi hemoglobinopatie,anemie hemolitica sau pierderi de sange recente
Conditiile care afecteaza producerea de albumina serica pot afecta fiabilitatea testului:
Patologie hepatica (ciroza)
Sindrom nefritic
Patologie tiroidiana
Paraproteinemia