IGF 1 (Factor 1 de inhibitie a cresterii)
Testul pentru factorul de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1) reprezinta o masurare indirecta a valorii medii a hormonului de crestere (GH) produs de organism. IGF-1 si GH sunt hormoni polipeptidici, proteine mici cu rol vital in dezvoltarea normala a oaselor si in cresterea tesuturilor. HGH este produs de glanda pituitara, situata la baza creierului.
GH este secretat si diseminat in sange, de-a lungul zilei, cu valori maxime care apar mai ales in timpul noptii. IGF-1 este produs de ficat si muschii scheletici, precum si de alte tesuturi, ca raspuns la stimularea HGH.
IGF-1 mediaza multe dintre actiunile HGH, stimuland cresterea oaselor si a altor tesuturi si promoveaza productia de masa musculara. IGF-1 oglindeste excesele si deficitele de GH, dar nivelul acestuia este stabil pe tot parcursul zilei, ceea ce il face un indicator util al valorilor medii ale HGH.
La fel ca in cazul GH, valorile IGF-1 sunt scazute, de regula, in copilaria timpurie, crescand treptat in timpul copilariei tarzii si atingand un maximum in timpul pubertatii, urmand sa scada in viata adulta.
Deficitele de GH si IGF-1 pot fi cauzate de afectiuni cum ar fi hipopituitarismul sau de prezenta unei tumori hipofizare neproducatoare de HGH, care distruge celulele care produc acest hormon. Deficitele IGF-1 apar, de asemenea, in cazul in care exista o lipsa de receptivitate la HGH. Aceasta lipsa de receptivitate poate fi primara sau secundara unor afectiuni cum ar fi malnutritia, hipotiroidismul, deficitul de hormon sexual, precum si bolilor cronice.
Deficientele care apar devreme in viata pot inhiba cresterea oaselor si dezvoltarea generala si pot face ca un copil sa ramana mai scund de statura decat ar fi normal. La adulti, scaderea productiei poate duce la densitati osoase scazute, la reducerea masei musculare si la modificari lipidice. Cu toate acestea, testarea pentru deficit de HGH sau IGF-1 nu este efectuata ca rutina la adultii care au densitatea osoasa scazuta si/sau forta musculara diminuata sau valori crescute ale lipidelor.
Valori scazute ale IGF-1 pot indica:
Deficit de HGH sau o insensibilitate la acesta
Deficite nutritionale
Afectiuni acute
Boli cronice renale sau de ficat
In cazul administrarii unor doze mari de estrogen
La persoane varstnice
Hipotiroidism
Pubertate intarziata
Anorexie nervoasa
Valori crescute ale IGF-1 pot indica:
Productie crescuta de HGH
Sarcina
Pubertate precoce
Obezitate
Tumori hipofizare (de obicei benigne)
Determinarea IGF-1 este indicata in urmatoarele situatii:
Impreuna cu un test de stimulare HGH, atunci cand un copil are simptome ale deficitului de HGH, cum ar fi un ritm de crestere incetinit si statura scunda
Atunci cand adultii prezinta simptome in legatura cu care medicul suspecteaza existenta unui deficit de HGH, cum ar fi desitatea osoasa scazuta, oboseala, schimbari negative ale valorii lipidelor, precum si toleranta redusa la efort fizic.
Atunci cand medicul suspecteaza ca un pacient are glanda pituitara hipoactiva si la intervale regulate de timp pentru a monitoriza evolutia pacientilor care fac tratament pentru deficiente de HGH
Poate fi comandat impreuna cu testul de supresie HGH, atunci cand un copil are simptome de gigantism sau atunci cand un adult prezinta semne de acromegalie.
Pentru a monitoriza eficacitatea tratamentelor, la intervale regulate, timp de cativa ani cu scopul de a controla productia de HGH si pentru a detecta recurenta tumorii