Haptoglobina
Haptoglobina este o proteina cu rol in transportul hemoglobinei din celule rosii sangvine distruse la sistemul reticulo-endotelial. Este folosita ca marker de faza acuta in distrugerea celulelor rosii sangvine. Este produsa de catre ficat. Macrofagele distrug complexul hemoglobina-haptoglobina.
Acest complex este indepartat in cateva minute din circulatie de catre sistemul reticulo-endotelial. Hemoglobina neprocesata si nelegata este oxidata transformandu–se in methemoglobina.
Cele 3 fenotipuri de haptoglobina includ:
Haptoglobina 1-1 (1-1 HPL)
Haptoglobina 2-1 (2-1 HPL)
Haptoglobina 2-2 (2-2 HPL)
Niveluri crescute de haptoglobina pot indica:
Patologii asociate cu VSH crescut (infectii, traumatisme, inflamatie, hepatita, amiloidoza, boli de colagen, limfom sau leucemie)
Diabet zaharat
Anemia aplastica
Fumat
Sindrom nefrotic
Boli obstructive sau biliare
Utilizarea steroizilor
Nivel de estrogen crescut
Niveluri scazute de haptoglobina pot indica:
Hemoliza intravasculara/extravasculara
Hemoliza intramedulara
Ciroza
Sarcina
Arsuri
Copilarie
Absenta congenitala
Testarea haptoglobinei este indicata in diagnosticul anemiei hemolitice. Rezultate fals-pozitive si fals-negative pot sa apara la pacientii cu comorbiditati.