HIV/1 ARN (Cantitativ)
Virusul imunodeficientei umane (HIV) este virusul care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). Acest test masoara cantitatea (incarcatura virala) materialului genetic din sange si raporteaza cate copii ale virusului sunt prezente.
Cand o persoana este initial infectata cu HIV, virusul se replica, iar principalul obiectiv sunt celulele CD4 (celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor). Virusul intra in celule si le foloseste pentru a se replica si raspandi in tot corpul. Se deplaseaza in ganglionii limfatici, splina si in alte parti ale corpului.
La aproximativ 3-8 saptamani dupa expunerea initiala la virus, sistemul imunitar al persoanei incepe sa produca anticorpi HIV ca raspuns la infectie si suprima incarcatura virala HIV, scazand-o.
Fara tratament, virusul continua sa se reproduca, iar incarcatura virala creste. HIV ucide celulele CD4, astfel incat numarul celulelor CD4 va scadea pe masura ce progreseaza infectia cu HIV.
Testul ARN HIV detecteza materialul genetic viral HIV si masoara cate copii ale virusului HIV sunt prezente in sange la un moment dat.
Testele de incarcatura virala HIV sunt raportate ca numarul de copii HIV intr-un mililitru de sange (copii/ml). Daca incarcatura virala este ridicata, aceasta indica in general ca HIV este prezent si replicat.
La persoanele care primesc tratament antiretroviral, o incarcatura mai mare inseamna ca tratamentul nu este eficient. Acestia ar trebui sa efectueze teste de rezistenta la HIV pentru a ajuta la alegerea unei terapii alternative.
Incarcaturile virale mai mici de 200 copii/ml, in mod constant, indica faptul ca virusul este suprimat si ca riscul de progresie a bolii este scazut. Cu toate acestea, o viremie nedetectabila la cineva care are o infectie diagnosticata cu HIV nu inseamna ca persoana este vindecata, ci ca nivelul ARN HIV este prezent sub pragul necesar pentru detectarea testului.
O crestere a incarcaturii virale indica fie faptul ca infectia se agraveaza, fie ca virusul a dezvoltat rezistenta la medicamentele care sunt utilizate pentru terapie si nu sunt eficiente.
O scadere a incarcaturii virale indica imbunatatirea, eficacitatea tratamentului si suprimarea infectiei cu HIV.
Monitorizarea evolutiei bolii (in prezenta sau in absenta terapiei antiretrovirale)
Diagnosticul infectiei la nou-nascuti
Evaluarea eficacitatii diferitelor tratamente antivirale